str. Tebei nr. 5, Grigorescu, Cluj-Napoca
00 40 264 354 908
office@grandemar.ro

EXTRACŢIE, PRODUCŢIE ŞI COMERCIALIZARE AGREGATE DE CARIERĂ

 

Ultima modificare: 19 nov. 2024

Despre noi

GRANDEMAR S.A. CLUJ ocupă un loc privilegiat în cadrul producătorilor de materiale de construcţii din România. Carierele sale sunt amplasate în centrul Transilvaniei, în zona în care s-au pus bazele activităţii de extracţie și prelucrare industrială a pietrei pentru construcţii, în anul 1873, prin deschiderea carierei Poieni sub patronaj privat. Poieni a fost prima carieră dotată cu elemente de tehnică şi tehnologie industrială din domeniul extracţiei şi prelucrării pietrei ca: perforarea pneumatică și sfărâmarea mecanică a rocii prin concasare. Din acel an şi până în prezent, activităţile de exploatare ale carierelor din zonă s-au dezvoltat continuu, deschizându-se noi cariere, precum cele de la Bologa, Morlaca, Valea Drăganului etc. Rocile din zonă prezintă caracteristici deosebite, care conferă o calitate foarte bună produselor de carieră, acestea corespunzând permanent standardelor de calitate cerute de căile ferate sau constructorii de drumuri.

În baza HG 93/1991, întreprinderea de cariere se transformă în societate pe acţiuni, numindu-se GRANDEMAR S.A., iar începând cu anul 1997 are ca acţionar majoritar societatea olandeză BLOEM INTERNATIONAL B.V.. Alt acţionar important este societatea de construcţii STRABAG Hungaria Epito Kft.

Deşi procesul de retehnologizare a firmei a început în anul 1997, anii 2001, 2006 şi 2010 au marcat vârfuri investiţionale ale societăţii noastre: dotarea carierelor Poieni (2001), Bologa (2006) şi Moigrad (2010) cu instalaţii complete de concasare-granulare-sortare, de mare capacitate şi performanţă, furnizate de lideri mondiali în domeniul utilajelor pentru industria extractivă Sandvik Rock Processing şi Metzo Minerals.

GRANDEMAR S.A. are implementat şi certificat Sistemul de Management al Calităţii conform standardelor SR EN ISO 9001:2015, Sistemul de Management al Mediului conform standardelor SR EN ISO 14001:2015 şi Sistemul de Management al Sănătăţii şi Securităţii în Muncă, conform cerinţelor standardelor SR EN ISO 45001:2023,  pentru Extracţia pietrei ornamentale şi a pietrei pentru construcţii, extracţia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei şi a ardeziei (piatră pentru construcţii, nisip de concasare şi cribluri) – CAEN 0811.

Piaţa de desfacere a produselor de carieră este constituită din utilizatorii din activitatea de întreţinere, reparaţii şi construcţii feroviare din zona Regionalei Cluj şi a Regionalelor limitrofe şi din utilizatorii din reţeaua de întreţinere drumuri judeţene şi naţionale. Ca segment de piaţă,  GRANDEMAR S.A. deţine o supremaţie în zona Transilvaniei, iar calitatea pietrei a făcut din societatea noastră un puternic concurent şi în zona Banatului şi Olteniei.

Clienţi puternici au fost şi sunt marile societăţi care execută reabilitări ale drumurilor naţionale în cadrul Programului de reabilitare a drumurilor naţionale din România, program lansat în anul 1991 de Guvernul României şi co-finanţat prin acorduri de împrumut încheiate cu instituţii financiare internaţionale: Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii. Obiectivul principal al acestor lucrări l-a constituit îmbunătăţirea infrastructurii în transporturi şi a condiţiilor de trafic, cu încadrarea în normele europene. Între anii 1993-2004, clienţi ai GRANDEMAR au fost marile companii de construcţii: Itinera Com. Edile, Consorzio Pontello Tirrena Scavi S.p.A., Consorzio Federici Astaldi Todini (Italia), Prodeftiki (Grecia), SCT Bucureşti, S.C. Contransimex (România), care au realizat reabilitări de drumuri în zona Transilvaniei, Banatului şi Olteniei.

Anul 2006 a marcat un nou început pentru activitatea companiei noastre. Demararea efectivă a lucrărilor de construire a autostrăzii Braşov-Borş de către corporaţia americană Bechtel a însemnat pentru GRANDEMAR S.A. o perioadă de maximă dezvoltare. Poziţia societăţii noastre şi marea capacitate de producţie de care dispune vor face din GRANDEMAR S.A. principalul furnizor de agregate de carieră pentru cel puţin jumătate din lungimea autostrăzii.

Începând cu 2007, marile proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii regiunii de nord-vest a României: construcţia autostrăzii Transilvania, reabilitarea tronsonului de drum naţional Cluj-Bistriţa-Suceava, realizarea centurilor ocolitoare ale municipiului Cluj-Napoca, construcţia marilor centre comerciale şi de afaceri din Cluj, construcţia parcurilor industriale, reabilitarea sau chiar construcţia în întregime a străzilor din Cluj şi, nu în ultimul rând, modernizarea aeroportului Cluj-Napoca, care vor aduce societăţii Grandemar S.A. dezvoltare şi afirmare.

Considerând prioritară reabilitarea sau construcţia de drumuri ca principal mijloc de atingere a obiectivelor economice pe care ţara noastră şi le-a asumat şi faptul că infrastructura românească este o prioritate pentru Europa, sperăm că în perioada următoare se vor aloca fonduri considerabile dezvoltării infrastructurii rutiere şi feroviare.