Újdonságok

A GRANDEMAR Rt. kereskedelmi társaság 2014.05.05-től valósítja meg a “GRANDEMAR Rt. GAZDASÁGI VERSENYKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSE PERFORMENS BERENDEZÉSEK BESZERZÉSE RÉVÉN” nevű projektet, melynek társfinanszírozója a Regionális Fejlesztési Európai Alap

részletek >>

Partnerség és tagság

GrandemarA GRANDEMAR Rt. alapító tagja az Ásványi Kitermelők Szakmai Egyesületének (A.P.P.A.). Az egyesület 2004-ben jött létre, és a tagja a brüsszeli székhelyű Európai Ásványi Kitermelők Egyesületének (U.E.P.G.). Az egyesület célja, hogy a romániai termelők körében ismertesse az Európai Unióban működő, azonos profilú cégek tapasztalatait és tevékenységét. Az U.E.P.G mintájára az egyesület tevékenysége négy szakosztályban zajlik:
- Munkavédelem és Munkaegészségügy
- Környezetvédelem
- Minőségtechnika és Szabványok
- Gazdasági

Adóügyi adatok

Cég elnevezése:
SC GRANDEMAR Rt.
Székhely:
Kolozsvár, Str. Ţebei Nr. 5, Kolozsmegye
Cégjegyzékszám:
J12/365/1991
Adószám:
RO 200947
Jegyzett alaptőke:
6.978.749,90 RON
Befizetett alaptőke:
6.978.749,90 RON

Rólunk

 

A GRANDEMAR Rt. kiemelkedő helyet foglal el a romániai építőanyag gyártók között. Kőbányáink Erdély központjában helyezkednek el, ahol már 1873-ben lefektették az építőiparban használt kő kitermelésének és ipari feldolgozásának alapjait, a magánkézben levő kissebesi kőbánya megnyitásával. Kissebes volt az első kőbánya, amely a kő kitermelésre és megmunkálására vonatkozó műszaki és technológiai ipari elemekkel volt felszerelve,mint például: pneumatikus fúrás és a kövek mechanikus zúzása.

Azóta a térség kőbányáinak kitermelési tevékenysége folyamatosan fejlődött, és új bányák nyíltak meg: Bologa/Sebesvár, Morlaca/Marótlaka, Valea Draganului/Nagysebes, stb. A térség kőzetei különleges tulajdonságokkal rendelkeznek, ami kiváló minőséget biztosít a kőbányai termékeknek, és ezért folyamatosan megfelelnek a vasúti vagy közúti építők által igényelt minőségi szabványoknak. Az évek során a bányák különböző szervezési és közigazgatási formákon mentek keresztül, azonban Kolozsvár mindig megmaradt az a közigazgatási központ, amely meghatározta az ágazat gazdasági, pénzügyi és technológiai fejlődését.

Harta Cariere Morlaca Morlaca Morlaca Morlaca

A 93/1991-es kormányrendelet alapján a kőbánya üzeme részvénytársasággá alakult, felvette a Grandemar Rt. nevet, melynek 1997-től a többségi részvényese a holland BLOEM INTERNATIONAL B.V vállalat. Egy másik fontos részvényes a magyarországi STRABAG Hungaria Építő Kft. vállalat.

Habár a cég technológiai felújítása 1997-ben kezdődött, a 2001-es, 2006-os és 2010-es években történtek cégünkben a legnagyobb befektetések: a kissebesi (2001), sebesvári (2006) és mojgrádi (2010) kőbányákat teljes, nagy kapacitású és teljesítőképességű zúzó, szemcséző és osztályozó berendezésekkel szereltél fel, melyeket a kitermelési ipar piacvezető vállalatai szállították: Sandvik Rock Processing és Metzo Minerals.

A Grandemar Rt. bevezette és tanúsíttatta az integrált minőség, környezet, foglalkoztatási egészség és biztonság irányítási rendszerét, a SR EN ISO 9001:2015, SR EN ISO 14001:2005 és SR OHSAS 18001:2008 szabványok előírásai szerint, a díszkő és építkezési kő, a mészkő, gipsz, kréta és agyagpala (építkezési kő, zúzott homok és kőzúzalék) kitermelésére vonatkozólag – B 0811.

A kőbányai termékek megrendelői között szerepelnek a Kolozsvári Területi Vasútigazgatósághoz és a szomszédos vasútigazgatóságokhoz tartozó vasúti karbantartó, javító és építő cégek, illetve a megyei és országutak karbantartását végző cégek. Piaci részesedését illetően a Grandemar Rt. majdnem teljes piacvezető szerepet tölt Erdély-szinten, ugyanakkor termékeink minősége a bánáti és olténiai régiókban is jelentős versenyképességet biztosítnak cégünk számára.

Jelentős ügyfeleink azok a nagy cégek, amelyek a Rómániai országutak felújítási programja keretén belül korszerűsítik Románia úthálózatát. A felújítási progrmot 1991-ben indította a román kormány, és finanszírozása nemzetközi pénzügyi intézményekkel kötött kölcsönszerződések révén valósul meg. Ezek között szerepel a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az Európai Befektetési Bank. A program elsődeleges célja a szállítási infrastruktúra fejlesztési és a közlekedési feltételek javítása, az európai normáknak megfelelően. Az 1993-2004 közötti időszakban a Grandemar Rt. ügyfelei között jelentős építési cégek szerepeltek: Itinera Com. Edile, Consorzio Pontello Tirrena Scavi S.p.A., Consorzio Federici Astaldi Todini (Olaszország), Prodeftiki (Görögország), SCT Bukarest, Contransimex (Románia), amelyek elsősorban Erdélyben, de a bánáti és olténiai régióban is végeztek útfelújítást.

A 2006-os év egy új kezdetet jelentet cégünk számára. Az amerikai Bechtel cég ekkor kezdte el a Brassó-Bors közötti autópálya tényleges építését, ami fejlődési csúcsot hozott a Grandemar Rt. számára. Cégünk földrajzi elhelyezkedése és nagy termelési kapacitása miatt az autópálya hosszának legalább felét a Grandemar RT. által szállított kőbányai termékekkel fogják kivitelezni.

2007-től kezdve az észak-nyugati régió infrastrukturális fejlesztésére vonatkozó nagy projektek (Erdélyi autópálya építése, Kolozsvár-Beszterce-Szucsáva közötti országút felújítása, Kolozsvár kerülőútjainak kivitelezése, a nagy kolozsvári kereskedelmi és üzleti központok építése, az ipari parkok építése, a kolozsvári utcák felújítása vagy teljes körű építése, és nem utolsó sorban a kolozsvári repülőtér korszerűsítése) biztosítani fogják a Grandemar Rt. számára azt a fejlődési időszakot, melyre annyi éven keresztül várakozott.

Tekintettel arra, hogy az úthálózat korszerűsítése vagy kialakítása legfőbb eszköze annak, hogy Románia teljesítse a kitűzött gazdasági céljait, valamint abból kifolyólag, hogy a romániai infrastruktúra fejlesztése Európa prioritásai közé tartozik, reménykedünk abban, hogy a következő időszakban jelentős összegeket fognak fordítani a vasúti és közúti infrastruktúra fejlesztésére, mivel jelenleg Románia területi fejlettségi szintje az EU minimális elfogadott szintje alatt helyezkedik el.

Home Contact Sitemap Limba Romana English Language